Nieuwsbrief

In verband met het AVG zijn de volledige nieuwsbrieven verplaatst naar het gesloten communicatiesysteem SchOuderCom.

Hieronder treft u uittreksels met informatie van algemene aard.

Nieuwsbrief 5
Maatregelen basisonderwijs:
Binnen de stichting is een protocol opgesteld.

In de gangen dragen bezoekers mondkapjes en houdt iedereen zich aan de anderhalve meter. Bij drie besmettingen of meer in de klas volgen we de richtlijnen van de GGD en gaat de klas in quarantaine. Bij een besmette leerling bellen we altijd de scholenlijn van de GGD. Wanneer een huisgenoot besmet is blijven de kinderen thuis.Zaterdag 10 december wordt het oud papier opgehaald. Ook voor deze maand hebben we niet genoeg lopers! Wie wil helpen?

Kunt u in december of een andere tweede zaterdag van de maand helpen, dan vragen we u contact op te nemen met de schoolleiding.

Het oud papier ophalen is erg belangrijk voor onze school! Van de inkomsten kunnen we leuke activiteiten organiseren op school.Extra onderwijsassistent:

Het onderwijsbureau heeft extra ondersteuning tot de kerstvakantie toegezegd. Juf Lisa gaat de komende weken extra ondersteuning bieden in de groepen.  Ze start maandag in groep 1. Juf Sjoukje blijft in groep 1 tot de kerstvakantie ondersteuning bieden op woensdag en donderdag.


Trefbaltoernooi groep 5 en 6:

Door de corona maatregelen is het trefbaltoernooi niet doorgegaan. Het is even afwachten wanneer de combicoaches van Borger-Odoorn deze activiteit weer oppakken.


Ubbo on tour groep 8:
Bezoek aan het voortgezet onderwijs gaat niet door i.v.m. het aantal besmettingen.Gevraagd kastenbouwers:

Inmiddels heeft 1 ouder zich aangemeld  om de kasten in elkaar te zetten. We zijn nog op zoek naar een ouder om mee te helpen. De kasten worden o.a. gebruikt om prentenboeken in op te bergen en voor het opbergen van de fruittassen van de kleuters.  EU schoolfruit:

Vanaf 16 november zijn we gestart met het EU schoolfruit. Dit betekent, dat we  vanaf dinsdag 16 november 3 dagen fruit kunnen verzorgen. Dinsdag, woensdag en donderdag (vrijdag). Op de website houdt juf Frauke bij welke fruit- en groentesoorten worden aangeboden.
Oudergesprekken groep 1 en 2:
De oudergesprekken van groep 1 en 2 zijn gepland op maandag 29 november, dinsdag 30 november en woensdag 1 december (groep 1). Maandag 22 november om 8.00 uur staat de intekenlijst op SchouderCom klaar.


Sinterklaasintocht:

Op vrijdag 3 december brengt de Sint een bezoek aan onze school. Zoals u weet lopen de besmettingen op en hebben we te maken met aanvullende maatregelen. Samen met De Klister hebben we besloten om dit jaar geen gezamenlijke intocht op het plein te organiseren. Dat betekent dat de kinderen deze dag net als anders gewoon naar binnen gaan.Sinterklaas groep 1:

Sinterklaas vieren wij dit jaar op vrijdag 3 december. Dit is een even week en de kinderen van groep 1 zijn dan vrij. 
De kinderen van groep 1 mogen op 3 december een extra moment in de ochtend naar school komen.

Juf Ria is altijd vrij op vrijdag, maar ze heeft aangegeven dit feest niet te willen missen. De kinderen en juf Ria kunnen Sinterklaas vrijdagochtend 3 december ontmoeten en de cadeaus in ontvangst nemen. De kinderen worden om 8.30 uur op school verwacht en u kunt uw kind om 9.45 uur weer ophalen.


Sinterklaas vrijdag 3 december :

De Sint en zijn pieten zijn de afgelopen weken druk bezig om de cadeaus in te slaan voor groep 1 t/m 5.  U hoeft uw kind voor de ochtend geen drinken of fruit mee te geven. De ouderraad verzorgt het eten en drinken voor de ochtendpauze van 10 uur. Wilt u uw kind op  vrijdag 3 december een grote tas meegeven. De cadeaus worden ook dit jaar weer bekostigd van het oud papier geld en de vrijwillige ouderbijdrage.

De kinderen van groep 1 t/m 5 hoeven geen verlanglijstje in te vullen, want Sint neemt alle cadeaus mee naar de schatkamer in de school. Uw kind kan op 3 december in de schatkamer zelf een cadeau uitzoeken.  

De kinderen van de bovenbouw, groep 6 t/m 8, hebben een brief ontvangen. Normaal gesproken gaan we dan het kassa bonnetje verrekenen met de schoolreisgelden. Dit jaar is het een andere situatie. We zijn aan het nadenken op welke wijze we dit handig met u kunnen verrekenen. U wordt zo spoedig mogelijk hierover geïnformeerd.

De kinderen van groep 2 t/m 8 gaan 3 december tot 14.00 uur naar school.Kerst:
De kerstwerkgroep is bezig met de voorbereiding voor donderdag 23 december. De activiteit vindt in de namiddag / begin van de avond plaats voor groep 1 t/m 8.

Pakhuis 51:
Via pakhuis51 is het mogelijk om een cadeau voor uw kind op te halen. Meer informatie via www.pakhuis51.nl 


Kooklessen groep 1 t/m 8:

In januari en februari gaan onze groepen een bezoek brengen aan het Ubbo Emmius in Stadskanaal. Het bezoek wordt verspreid over 5 weken en op verschillende dagen. Meer informatie volgt later.


We zijn een gezonde school en willen graag met de kinderen koken. Wat is nu mooier om allemaal tegelijk te koken / bakken met 22 ovens en/of fornuizen onder begeleiding van een ervaren docent.

Een docent van het Ubbo Emmius leert de kinderen koken en bakken in samenwerking met VMBO leerlingen.

De kinderen worden met de bus vervoerd.

Het kan zijn dat de kinderen van groep 7 of 8 op de fiets gaan. De kinderen van groep 7 en 8 gaan we inplannen op een middag. Het is mogelijk dat de kinderen iets later thuiskomen, omdat een lesblok koken tot 13.45 uur is gepland. Het is nu nog even moeilijk in te schatten met instructie, koken, eten en schoonmaken of het lukt om rond 13.45 uur te vertrekken op de fiets naar school.  

U wordt op de hoogte gehouden.
Kinderraad gemeente Borger-Odoorn:
Ook dit jaar zit ik, Jaylinn Zwiers, in de kinderraad van de gemeente Borger-Odoorn. Helaas mocht ik me dit jaar niet verkiesbaar stellen voor de kinderburgemeester, omdat ik in Stadskanaal woon. Wel ben ik hééél blij dat ik kinderraadslid mag zijn. Op dinsdag 5 oktober was de installatie van de kinderraad en dit was erg leuk en feestelijk. Het is erg leuk om te vergaderen en samen tot nieuwe dingen te komen heb je nog tips of ideeën dan ben ik graag een luisterend oor.

Groetjes,
Jaylinn Zwiers


Close Reading (NPO gelden):

Het team volgt sinds vorig jaar de training Close Reading (begrijpend lezen / begrijpend luisteren). Een prentenboek of tekst wordt drie keer aangeboden. Close Reading is een manier van lezen waarbij leerlingen een uitdagende tekst meerdere malen lezen, steeds met een ander leesdoel. Het doel van Close Reading is dat kinderen de tekst goed begrijpen en erachter komen wat de schrijver met de tekst wil vertellen. Daarvoor gaan ze actief met de tekst aan de slag. Ze zoeken naar informatie, stellen vragen over de tekst en beantwoorden deze, maken aantekeningen en discussiëren over wat ze gelezen hebben.

Met de NPO gelden bestellen we nieuwe en uitdagende (prenten) boeken, zodat we de boeken kunnen gebruiken voor de Close Reading lessen. Zodra de boeken binnen zijn, brengen we u op de hoogte.


Nieuwe leerling:
Groep 1 heeft een nieuwe klasgenoot mogen begroeten. We wensen Linde een fijne en leerzame tijd toe bij ons op school.

Schrijver op bezoek:
Groep 7 en 8 hebben vrijdag 19 november Peter Koolwijk ontmoet. De schrijver heeft verteld over zijn vak en hoe hij schrijver is geworden.
Pieter Koolwijk groeide op in Zuid-Holland, maar woont al geruime tijd in de provincie Drenthe. Hier was het waar hij het schrijven herontdekte en Vlo en Stiekel tot leven kwamen. Uitgeverij Lemniscaat was enthousiast over het verhaal en gaf Pieter de kans om te debuteren, met als resultaat dat het boek inmiddels in zeven landen te koop is.

Als kleine jongen was Pieter gek op de boeken van Roald Dahl. Eigenlijk nog steeds. Als je hem naar zijn lievelingsboek vraagt, dan zal hij direct “De Griezels” antwoorden. Pieter houdt van vrolijke verhalen vol met vreemde situaties die eigenlijk net niet kunnen. Die vindt hij het leukst om te lezen, maar vooral om zelf te schrijven. Want dat doet hij het liefst.

Helemaal als hij iets mee kan geven om net wat langer over na te denken.


Museumbezoekgroep 6:
Woensdag 17 november heeft groep 6 een bezoek gebracht aan het gevangenismuseum Veenhuizen. Tijdens het bezoek aan het Gevangenismuseum gaat een bijzondere jas mee. Dit wandelende 'depot' heeft een heleboel zakken met daarin onbekende voorwerpen. Er volgt een speelse rondleiding aan de hand van deze objecten. De objecten prikkelen de zintuigen en roepen vragen op. De leerlingen onderzoeken de spannende of bijzondere voorwerpen en worden uitgenodigd na te denken over geschiedenis, herkomst en gebruik. Op deze wijze ervaren leerlingen de geschiedenis van heel dichtbij.

Bij het programma hoort een bezoek aan voormalig strafgevangenis de Rode Pannen, waar onhandelbare gedetineerden een streng regime moesten volgen. De kinderen hebben een leerzame dag gehad.


Vrijwillige schoolreis- en ouderbijdrage:

U heeft het waarschijnlijk in de media meegekregen. De wet is per 1 augustus 2021 veranderd. We mogen geen kinderen meer uitsluiten van activiteiten en schoolreizen,  wanneer ouders geen financiële bijdrage kunnen of willen leveren.


We vinden het heel fijn dat u de bijdrage vrijwillig wilt blijven overmaken. Zonder deze bijdrage wordt het voor ons als school heel lastig om allerlei activiteiten en schoolreizen te blijven organiseren. Tijdens de zakelijke ouderavond op maandag 15 november heeft u inzage in de kosten van onze activiteiten.

 

Bezoek bedrijf Hoving Holland:

Het bezoek aan Hoving Holland was een leuke ervaring. In samenwerking met het bedrijfsleven, UBBO Stadskanaal en de PABO is dit een nieuw techniekproject. Een project om basisschoolleerlingen te enthousiasmeren om voor techniek te kiezen, is uitgekozen als landelijk voorbeeld. Het voornemen is om donderdag 13 januari met o.a. een paar kinderen van de Poolster een film te maken, zodat landelijk bekendheid wordt gegeven aan dit project. We wachten op meer informatie t.a.v. tijdstip, locatie en wat er van de leerlingen wordt verwacht. Er kunnen 7 kinderen meedoen aan de film..Belangrijke data:
22 november          intekenen oudergesprekken
23 november          GMR vergadering
23 november          verteltas werkgroep
23 november          hercontrole hoofdluis
26 november          leerlingenraadvergadering
26 november          groep 1 naar school
29 november          oudergesprekken groep 1 en 2
30 november          oudergesprekken groep 1 en 2
30 november          klassenbezoeken Close Reading (ochtend)
01 december          oudergesprekken groep 1
02 december          klassenbezoeken Close reading (ochtend)
03 november          Sinterklaas
07 december          verteltas werkgroep
09 december          spreekuur schoolverpleegkundige (ib ruimte)
10 december          groep 1 naar school
11 december          oud papier
23 december          kerstnamiddag / kerstavond

In de week van 6 december nieuwsbrief 6 uit.